عن النبي(ص) قال ان المعلم اذا قال للصبي بسمالله كتبالله له و للصبي ولوالديه برائه من النار.
- وقتي معلم به كودك نام خدا بياموزد خداوند معلم و كودك و همچنين پدر و مادر طفل را از عذاب مصون ميدارد.
* قال صليالله عليه و آله: رحمالله عبداً اعان ولده علي بره بالاحسان اليه و التألف له و تعليمه و تأديبه.
- رحمت خداوند بر پدري كه در راه نيكي و نيكوكاري به فرزند خود كمك كند، به او احسان نمايد، و چون كودكي، رفيق دوران كودكي وي باشد، او را عالم و مؤدب بار آورد.
* حضرت امام سجاد از پيشگاه پروردگار براي حسن تربيت فرزندان خود استمداد ميكند:
و اعني علي تربيتهم و تأديبهم و برهم.
- بار خدايا مرا در تربيت و تأديب فرزندانم ياري و مدد بفرما.
چه بسيار مادران نادان كه فرزندان خود را از دوران كودكي به آداب زشت و رفتار بد پرورش دادند و آنان را براي تمام عمر دچار بدبختي و تيره روزي نمودند.
عن علي بن الحسين عليه السلام: واما حق ولدك فتعلم انه منك و مضاف اليك في عاجل الدنيا بخيره و شره و انك مسئول عما وليته... فاعمل في امره عمل المتزين بحسن اثره عليه في عاجل الدنيا المعذر الي ربه فيما بينك و بينه بحسن القيام عليه و الاخذ له منه.
* حضرت سجاد عليه السلام فرموده است: حق فرزندت بتو اينست كه بداني وجود او از تو و نيك و بدش در اين جهان وابسته بتو است و با دارا بودن قدرت و سلطه پدري، مسئول تربيت وي هستي، بايد رفتار تو درباره فرزندت همانند رفتار مربي شايستهاي باشد كه تربيت صحيحش در اين جهان مايه زيبائي و جمال اخلاقي فرزند گردد و در پيشگاه الهي دليل وظيفه شناسيش باشد.
* اگر پدر و مادر و ساير اعضاي خانواده، خود داراي عزت نفس و شرافت اخلاقي باشند و اين خوي پسنديده را همواره در تماس با هم مورد توجه قرار دهند، اگر از كارهاي پست و سخنان موهن بپرهيزند و عملاً شخصيت يكديگر را محترم شمارند، طبعاً كودكاني كه در آن خانواده تربيت ميشوند عزيزالنفس بار ميآيند و به شرافت اخلاقي خود اهميت ميدهند.
عزت نفس از طرفي براي تمام افراد يكي از بزرگترين فضائل و سجاياي انساني است و از طرف ديگر محرك آدمي در اجراء ساير برنامههاي اخلاقي و وظيفه شناسي نسبت بدگران است. به عبارت ديگر، شرافت نفس علاوه بر آنكه خود از نظر فردي براي كودك و جوان و بزرگسال يكي از صفات حميده است، ميتواند ضامن اجراي ساير صفات پسنديده در محيط خانواده و آموزشگاه و اجتماع نيز باشد و صاحبش را به مراعات تمام وظائف اخلاقي و انساني وادار سازد.
(منبع: الحديث، ج 3، اثر مرحوم حجت الاسلام والمسلمين محمد تقي فلسفي)